Kjøp av bolig i Spania.
Å kjøpe bolig i Spania er enkelt. Det finnes mange eiendomsmeglere, og kjøp og salg er trygt regulert gjennom det spanske lovverket. Som kjøper er det naturlig å ta kontakt med en lokal eiendomsmegler og spesifisere sine krav og ønsker så klart som mulig. Eiendomsmegleren vil ut i fra disse opplysningene komme frem med passende prospekter man kan velge mellom.

Når man har bestemt seg for en bolig, må man betale et depositum som reserverer boligen slik at denne ikke blir solgt til andre. Dette skyldes at i Spania kan det være flere eiendomsmeglere som markedsfører samme bolig - såkalt "multi listing".
I løpet av de neste 14 dagene gjør man så klar kontrakten slik at alle detaljene rundt kjøpet er klart. Ved underskriving av kontrakten er det vanlig å betale fra 10-35% av kjøpsprisen, avhengig av om det er brukt eller ny bolig.
Vi anbefaler sterkt å bruke advokat til å sette opp kontrakten. Kontrakten skal innholde bl.a. kjøpssummen, betalingsplan og overtakelse. Advokaten vil også sjekke evnt. heftelser på boligen.

Bruktbolig.
Det er et stort utvalg av ulike boliger på Costa del Sol Øst. Her vil man finne noe for enhver smak og lommebok. Alt fra enklere leiligheter og fincaer som trenger noe oppussing, dyrere steder direkte på stranden og villaer i luksusklassen. Boligene er vanligvis dyrere jo nærmere havet man kommer samt i de mest utpregede turistområdene. Det er absolutt mulig å gjøre gode kjøp på østkysten av Costa del Sol, og vi som megler vil komme med tips og råd om hvor det kan lønne seg å investere i dette området.

Omkostninger bruktbolig.
Ved kjøp av bruktbolig påløper følgende kostnader:
- Transfer skatt (ITP) som i dag er ca. 8%
- Tinglysning og registreringskostnad som fastsettes etter en skala avhengig av hvor dyr boligen er. (Ca 0,5-1% av kjøpsprisen)
- Advokatkostnad ca 1%

Nye boliger.
Det bygges mange nye boliger i Spania. Det kan ofte lønne seg å kjøpe en bolig på "tegnebrettet" hvis man har tid til å vente da disse gjerne har en meget god prisutvikling. Vanligvis tar det fra 6-18 måneder fra man underskriver kontrakt til boligen er klar for innflytting. I tillegg har man på nybygg ofte mulighet til å påvirke en del av ferdiggjøringen som materialer, fliser og farger.

I Spania er det lovbestemt at alle nye hus skal ha 10 års garanti mot eventuelle skader som skulle oppstå. Dette er en forsikring som utbygger plikter å tegne, og som følger boligen. Selv om utbygger for eksempel skulle gå konkurs, er din bolig likevel sikret for bygningsskader de første 10 årene.

Omkostninger nye boliger.
Ved kjøp av ny bolig påløper følgende kostnader;
- Mva (IVA) på ny bolig som i dag er 10%
- Stamp Duty 1%
- Tinglysning og registreringskostnad som fastsettes etter en skala avhengig av hvor dyr boligen er (ca.0,5-1% av kjøpsprisen)
- Advokatkostnad, ca 1%

Tomter/Land.

Det kan være mange penger å spare på å bygge selv. Da får man en bolig som er tilpasset akkurat de ønsker man måtte ha. Kvaliteten i Spania har forbedret seg kraftig de siste årene, og det er vanligvis lite problemer med selve bygget. På grunn av den store pågangen på bygningskyndige og håndverkere, bør man være forberedt på tett oppfølging av håndverkerne samt at prosjektet kanskje kan ta noe lenger tid enn først estimert.
Vi som megler kan være behjelpelig med å sjekke at tomten har tilgang til vann og strøm samt byggetillatelse. Vi kan også bistå med byggeleder og tips om arkitekt og entreprenør.

Omkostninger tomter/land.
Ved kjøp av ny tomt/land påløper følgende kostnader:
- Mva (IVA) på ubebygd tomt/land 21%
- Dokumentavgift som fastsettes etter en skala avhengig av hvor dyr tomten er
- Landregistrering på ca 40% av dokumentavgiften
- Advokatkostnad